e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πολιτική βούληση από τα κόμματα και αντοχή από την κοινωνία για τις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο Όλι Ρεν

Διαπιστώνει αποκλίσεις από τους στόχους


«Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν διαπιστώνει αποκλίσεις της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Τον Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης», είπε.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

«Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε», ανέφερε.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πια «πολύ φιλόδοξος στόχος», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, παρατήρησε ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.

Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, σημείωσε.

«Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», συμπλήρωσε.

To Spiegel ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα συμπεραίνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα απέτυχε σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε το δημοσίευμα.

«Δημοσιεύματα σαν και αυτά στο Spiegel δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε σε παρέμβασή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα», προσέθεσε.
ta nea