e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το 2012 οι διαγωνισμοί παραχώρησης περιοχών για έρευνες πετρελαίου

Με πρότυπο το νορβηγικό μοντέλο


Το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο, αφού προηγηθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων, δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρωσίας για διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής.



Ειδικότερα για το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Αναφερόμενος στα σχέδια κατασκευής αγωγών, που θα μεταφέρουν αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η επιλογή -μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων- του αγωγού δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας.

«Ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας», τόνισε, «είναι το πιο ώριμο, οικονομικά προσιτό και σωστά διαστασιολογημένο έργο. Η όδευσή του μετά την Τουρκία από δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία), ουσιαστικά μηδενίζει το γεωπολιτικό ρίσκο σε σχέση με τις άλλες επιλογές».

Το ΥΠΕΚΑ αφήνει, πάντως, για πρώτο φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών με τον αγωγό TAP.

«Τα δύο ανταγωνιστικά έργα είναι ο ITGI και ο TAP», είπε ο υφυπουργός, «καθώς στοχεύουν στις ίδιες αγορές και ακολουθούν παρόμοια όδευση. Πρέπει να εξεταστεί η συστηματική επιλογή συνεργειών μεταξύ τους, προς αμοιβαίο όφελος. Όταν ανοίξουν και νέες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως το Τουρκμενιστάν και το Βόρειο Ιράκ, μπορούν να εξεταστούν και άλλες επιλογές όπως ο αγωγός Ναμπούκο».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο ρόλο της Ρωσίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές εξαγωγές κάλυψαν άμεσα το κενό που άφησε η Βόρεια Αφρική τους τελευταίους μήνες.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, υποστηρίζει την υλοποίηση του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς θα συνεισφέρει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.

Αναφορικά, τέλος, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υποβλήθηκε πρόσφατα από την εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.
ta nea