e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ανοικτή υπό προϋποθέσεις η συζήτηση για μείωση φόρων, λέει ο Φ. Σαχινίδης

Ζητούμενο οι ρεαλιστικές προτάσεις


Ανοικτό ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση με τη ΝΔ τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αφήνει, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, αρκεί, όπως λέει, να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τους δηµοσιονοµικούς στόχους.

Όπως λέει ο υφυπουργός, «η αξιωµατική αντιπολίτευση προχώρησε στη διατύπωση ορισµένων προτάσεων, υπό τον τίτλο "Ζάππειο 2". Υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγµατα στην πρότασή τους. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό το "αυτό είναι το "Ζάππειο 2", ή όλα ή τίποτα"».

«Αν υιοθετήσουµε το σύνολο των προτάσεων αυτών», υποστηρίζει ο κ. Σαχινίδης, τότε η χώρα θα έχει έλλειµµα 36 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο ήταν και το 2009.

«Η αντιπολίτευση µε τις προτάσεις της δεν απαντά πειστικά στο ερώτηµα πώς, ενώ η Ελλάδα πριν από την κρίση είχε χαµηλότερους συντελεστές, είχε µεγάλη απόκλιση από τον µέσο ευρωπαϊκό όρο στα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνει.

«Υποστηρίζει ότι µε χαµηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων θα γίνουν επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι είτε έχουµε υψηλούς είτε χαµηλούς φορολογικούς συντελεστές κανένας δεν θα επενδύσει σε µια χώρα, η οποία δεν έχει σε τάξη τα δηµόσια οικονοµικά της», προσθέτει.

Ο κ. Σαχινίδης υπονοεί ότι η χώρα µας έχει εξασφαλίσει την πέµπτη δόση του δανείου, επισηµαίνει κατηγορηµατικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και εµµέσως επιβεβαιώνει πως εφόσον η Ελλάδα καλύψει τους στόχους για το 2011 θα υπογράψει νέα δανειακή σύµβαση, ως επιβράβευση, µε τους εταίρους µας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις σχολιάζει ότι «όπου κριθεί αναγκαίο, το Δηµόσιο θα διασφαλίσει την παρουσία του», ενώ αναφέρει ότι θα κλείσουν φορείς του Δηµοσίου.

Εποµένως, εκ των πραγµάτων, έπειτα από αξιολόγηση θα υπάρξουν απολύσεις.

Όσο για το εάν το οικονοµικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, σχολιάζει πως «δεν έχει κλείσει» και ότι «έχουµε πολλή δουλειά µπροστά µας».
ta nea