e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή πάμε στη Χάγη, το μήνυμα Δρούτσα στην Αγκυρα

Συνέντευξη στην Hurriyet


Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είτε θα λυθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών είτε θα προσφύγουμε στη Χάγη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet.

Επιπρόσθετα ο κ. Δρούτσας επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.



«Η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;»

Ο κ. Δρούτσας δεν κρύβει την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί Καστελόριζου, ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να επιθυμεί «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», παραβιάζοντας συστηματικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Την περασμένη Παρασκευή που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών.

» Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν.»

Για τις δηλώσεις περί Καστελόριζου, τόνισε: «Δυσαρέστησε και εμένα, όπως και κάθε Έλληνα».

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα.»

Για τα μειονοτικά ζητήματα ο κ. Δρούτσας εκφράζει την επιθυμία του «να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο» και συμπληρώνει: «Θέλω να επισκεφθώ την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς Έλληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους».


Ερωτηθείς εξάλλου αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο κ. Νταβούτογλου στη μειονότητα της Θράκης να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητά της, ο κ. Δρούτσας απαντά λέγοντας ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα».
ta nea