e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Με το σταγνόμετρο οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων από τις τράπεζες

Αυστηρότερα κριτήρια


Αναχρηµατοδοτήσεις δανείων µε το σταγονόµετρο πραγµατοποιούν οι τράπεζες, κόβοντας 8 στις 10 αιτήσεις, καθώς ο φόβος για τις επισφάλειες έχει κλείσει τους κρουνούς της ρευστότητας. Οι τράπεζες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχυ στις χορηγήσεις κόβοντας σχεδόν οκτώ στις δέκα νέες αιτήσεις για µεταφορά, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες είτε για καταναλωτικά δάνεια.


Παράλληλα, παρελθόν αποτελούν οι άτοκοι περίοδοι χάριτος που έφταναν µέχρι και τους 12 µήνες.

Ειδικά στις περιπτώσεις χορηγήσεων για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, που πριν από την κρίση δίνονταν αφειδώς, απλώς µε την αστυνοµική ταυτότητα του ενδιαφεροµένου, οι τράπεζες περνούν πλέον από κόσκινο τους υποψήφιους πελάτες, καθώς θέλουν να είναι πλήρως εξασφαλισµένες για την πιστοληπτική ικανότητά τους.

Στόχος τους είναι να δανειοδοτήσουν εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι καλοπληρωτές.

Ειδικά στην περίπτωση µεταφοράς οφειλών από άλλες τράπεζες, τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ελέγχουν ακόµα και αν ο υποψήφιος πελάτης πλήρωνε τις δόσεις στην ώρα τους ή αν καθυστερούσε συστηµατικά, χωρίς να έχει µπει στη «µαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Έτσι, αρκετά συχνά «κόβουν» πελάτες που στο παρελθόν καθυστερούσαν από δύο µέχρι 20 ηµέρες να πληρώσουν τις δόσεις τους σε άλλες τράπεζες ή, εναλλακτικά, ζητούν την ύπαρξη τριτεγγυητή ή την προσηµείωση ακινήτου.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις των δανειοληπτών που ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφές χρέους, έως και το 25% του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Αν και οι τράπεζες φοβούνται μην λάβει αυτό το φαινόμενο διαστάσεις χιονοστιβάδας, ωστόσο είναι πλέον περισσότερο διαλλακτικές, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο τέλος του 2010 στο 10% των συνολικών χορηγήσεων.


ta nea