e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Υποχώρησε η τιμή του μπρεντ

Υποχωρούν, σήμερα, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, μετά την ανάκτηση, από τους εξεγερμένους στη Λιβύη, του ελέγχου σειράς πόλεων με εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς λιβυκού αργού, ενώ οι αναταραχές περιορίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε ήσσονος σημασίας πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, όπως τη Συρία και την Υεμένη.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 114,73 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 115,11 δολάρια, χάνοντας 48 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Παράλληλα, το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε στα 104,54 δολάρια. Ανέκαμψε, στη συνέχεια, στα 104,94 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 46 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.

Οι εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των σημαντικών εξαγωγικών σταθμών πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, την Ες Σίντερ, τη Ρας Λανούφ, τη Μπρέγκα, τη Ζουιτίνα, και το Τομπρούκ.

Σύμφωνα με τον Άλι Ταρχούνι, αξιωματούχο των Λίβυων εξεγερμένων, υπεύθυνο για θέματα οικονομίας, οικονομικών και πετρελαίου, η παραγωγή από τα πεδία άντλησης αργού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανέρχεται σε περίπου 100.000 έως 130.000 βαρέλια την ημέρα και μπορεί να αυξηθεί στα 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Χθες, αξιωματούχος των εξεγερμένων ανακοίνωσε ότι το Κατάρ συμφώνησε να εμπορευθεί αργό που παράγεται από τα λιβυκά πεδία άντλησης τα οποία δεν ελέγχονται πλέον από τον Μουαμάρ Καντάφι.


«Αυτές οι θετικές εξελίξεις επιδρούν αρνητικά στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εξεγερμένοι ανακατέλαβαν ορισμένες από τις βασικές πετρελαιοεξαγωγικές πόλεις», επισημαίνει ο αναλυτής στη Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ. Επέστησε, παράλληλα, την προσοχή στο ότι το δολάριο ενισχύθηκε, ελαφρά, σήμερα το πρωί, έναντι των ανταγωνιστών του, καθιστώντας λιγότερο ελκυστικά τα εμπορεύματα οι τιμές των οποίων είναι εκφρασμένες σε αμερικανικό νόμισμα.

Στο αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου συνέβαλαν και οι ανησυχίες των επενδυτών για το ότι οι εξελίξεις στην πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης της χώρας.
dealnews.gr