e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των καυσίμων

Στο 1,661 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη


Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι τιμές των καυσίμων από το περασμένο τριήμερο, έπειτα από πτωτική πορεία δύο περίπου εβδομάδων, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να διαμορφώνεται στο 1,661 ευρώ το λίτρο.Η μέση τιμή ήταν την Κυριακή 1,66/λίτρο και την περασμένη Παρασκευή 1,658. Δηλαδή, η αμόλυβδη στη διάρκεια του τριημέρου αυξήθηκε κατά 0,3 λεπτά, παραμένει πάντως χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο-ρεκόρ του 1,68 ευρώ/λίτρο που είχε σημειωθεί στις 16 Μαρτίου.


Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κέρκυρα, Λασίθι, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά και Σάμος, όπου η μέση τιμή κλιμακώνεται μέχρι το 1,799 ευρώ/λίτρο ενώ η μέγιστη τιμή είναι 1,863 ευρώ, σε πρατήριο του Πειραιά.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπολοιπη Ευρώπη είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να αυξομειώνεται η τιμή των καυσίμων αναλόγως της ημέρας. Ανατιμάται συνήθως τις Παρασκευές και πριν τις αργίες (οπότε αναμένεται αυξημένη ζήτηση) και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα τις καθημερινές.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ανώτατου ημερήσιου ορίου αύξησης ώστε να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα. Αυτό ακριβώς εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες στη γειτονική Αυστρία.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη μείωση του φόρου καυσίμων (κατά 0,15 ευρώ το λίτρο), η οποία θα αντισταθμιστεί με αύξηση της φορολογίας των πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών.

Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από την υπόσχεση επανεξέτασης του μέτρου όταν η τιμή του Μπρεντ υποχωρήσει κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι (σήμερα βρίσκεται στα 115 δολάρια).

Την περασμένη Παρασκευή η βελγική κυβέρνηση επανέφερε σε ισχύ το μηχανισμό επιστροφής φόρου που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα για την ανακούφιση των οδηγών.

Σύμφωνα με αυτόν, το κράτος επιστρέφει στον καταναλωτή μέρος του ΦΠΑ επί των καυσίμων ώστε η τιμή της βενζίνης να μην ξεπερνά το 1,7 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης το 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση Θαπατέρο εφαρμόζει από τις 7 Μαρτίου δέσμη μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων με γνώμονα την εξοικονόμηση από την εισαγωγή πετρελαίου.

Έτσι, το όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς περιορίστηκε στα 110 χλμ ανά ώρα, οι τιμές των εισιτηρίων του τρένου μειώθηκαν κατά 5% ενώ θα επιδοτείται και η έγκαιρη αλλαγή ελαστικών.

Από τα μέτρα αυτά προβλέπεται να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης κατά 15% και πετρελαίου κατά 11%.

Στη Γαλλία, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε λήψη αντίστοιχων μέτρων και έχει περιοριστεί στη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών.


ta nea