e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Σφίγγει η «μέγγενη» του Δημοσίου – Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις

Την άγρια πλευρά του «προσώπου» του δείχνει το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο βάζει «χέρι» στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και των προμηθευτών τους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ημερησία», ξεκίνησε ήδη κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Οι πρώτοι που μπαίνουν στη «μέγγενη» του Δημοσίου είναι 300 προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Στους 300 προμηθευτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, επιδόθηκαν από τις αρμόδιες ΔΟΥ κατασχετήρια στα χρήματα που αυτοί έχουν λάβει από τους μεγάλους πελάτες τους που είναι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.


Το χειρότερο όμως είναι πως με κατασχέσεις απειλούνται και άλλοι τομείς της λιανικής όπως αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι περισσότεροι από τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρείες όπως μονάδες παραγωγής κρέατος και πουλερικών, αλλά μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με μη τυποποιημένα τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ.

Τι ποινές προβλέπονται

Σημειώνεται ότι με τις νέες διατάξεις όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και για χρονικό διάστημα πάνω από 4 μήνες τιμωρούνται με:

• Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

• Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.0001 έως 50.000 ευρώ.

• Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.

• Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πάντως, εκτιμάται από τους ίδιους παράγοντες πως θα αποτελέσει οσονούπω κοινή πρακτική και για τους ιδιώτες στους οποίους χρωστούν άλλοι ιδιώτες προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.
dealnews.gr