e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής

Οι τιμές των βιομηχανικών εισροών - πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων - αυξήθηκαν τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο τροφοδοτεί τη ζήτηση για πρώτες ύλες.



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία του δείκτη των διευθυντών παραγωγής (Purchasing Managers Index, PMI) που συγκεντρώνουν η Markit Economics και η JP Morgan.

Ο παγκόσμιος δείκτης PMI αυξήθηκε από 55,6 τον Δεκέμβριο στο 57,2 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο του από το 1998, όταν άρχισε να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία.


Η ισχυρή, όμως, βιομηχανική παραγωγή, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πληθωρισμός κόστους στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές περιοχές έφθασε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας ξεκίνησε από τις αρχές του 2009, όταν άρχισε να υποχωρεί το σοκ από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό 10% για ένα μεγάλο διάστημα του 2009 και του 2010, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

dealnews.gr