Σε ψυχολογική παγίδα της σύγχρονης εποχής εξελίσσεται στις ημέρες μας το άγχος, μια κατάσταση που θέτει τον οργανισμό σε διαδικασία συναγερμού και ετοιμότητα αντίδρασης μπροστά σε έναν απροσδιόριστο κίνδυνο. Η συνύπαρξη άγχους με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς. Οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής, σωστή διατροφή, άσκηση, συντροφιά με ευχάριστους ανθρώπους και ενασχόληση με μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή.
Η θεραπεία ενός ασθενούς ο οποίος έχει και άγχος είναι δυσκολότερη από τη θεραπεία ενός ασθενούς που δεν έχει άγχος. Για παράδειγμα, ένας καρδιοπαθής που δεν έχει άγχος έχει λιγότερες επιπλοκές και η υγεία του βελτιώνεται γρηγορότερα, σε σύγκριση με έναν καρδιοπαθή που έχει άγχος, που του προκαλεί μια συνεχή αίσθηση κινδύνου» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και προϊσταμένη του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ξάνθης, Μαρίνα Κατσικίδου, με αφορμή την αυριανή της διάλεξη σε εκδήλωση με θέμα «Ο σύγχρονος άνθρωπος και οι ψυχολογικές "παγίδες" της εποχής», που διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης στις 20:00.
Όπως εξηγεί η κα Κατσικίδου, ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται με τέτοιες απαιτήσεις και ευθύνες από το περιβάλλον του, που φαίνεται απίστευτο να μην έχει αισθανθεί την ανάλογη πίεση, το άγχος και τη θλίψη από το γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να κάνει περισσότερα από αυτά που αντέχει. Η οικονομική κρίση, η ανεργία και τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγείται ο άνθρωπος επιβαρύνουν την κατάσταση.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από το άγχος ή για να το χαλιναγωγήσουμε; «Η γνώση μάς προστατεύει από το άγχος. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας, ώστε να μπορέσουμε να τον υποστηρίξουμε. Όταν βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που προκαλεί άγχος, ας κάνουμε μία μικρή παύση, ας μετρήσουμε μέχρι το 20 και ας επικεντρωθούμε στο "εδώ και τώρα", αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν που έφυγε και το μέλλον που δεν ήρθε, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» απαντά η κα Κατσικίδου.
Προσθέτει ότι μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως ένα γεύμα, ένας περίπατος, ο κινηματογράφος, μια ευχάριστη συντροφιά αλλά και η άσκηση, η χαλάρωση και μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C θωρακίζουν τον άνθρωπο απέναντι στο άγχος.
«Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες της ζωής μας. Αν δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε να βρούμε έναν τρόπο να προσαρμοστούμε, διαφορετικά θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες της ζωής μας και το περιβάλλον μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» προσθέτει η κα Κατσικίδου.
dealnews.gr
«Όταν πριν από μερικά χρόνια υπήρχε μια τάση να συζητείται πως στο εγγύς μέλλον τα θέματα της υγείας που θα απασχολούν τον άνθρωπο θα είναι περισσότερο τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, κάποιοι το αμφισβητούσαν. Στη σύγχρονη εποχή, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ανάμεσα στα οποία και το άγχος, έχουν καταστεί εξίσου σημαντικά με τα προβλήματα της σωματικής υγείας.