e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σιδηρά πειθαρχία στις δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων


Εφαρμογή του νέου δημόσιου λογιστικού


Αυστηρές εντολές για την εφαρμογή του νέου δημόσιου λογιστικού στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει δώσει η υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας.Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές, την εφαρμογή των οποίων εποπτεύει και συντονίζει η Προϊστάμενη Οικονομική Υπηρεσία των ΓΕΝ, ΓΕΣ και ΓΕΑ, η έναρξη της εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 σηματοδοτείται από την εφαρμογή δυο νέων σημαντικών δημοσιονομικών αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αφορούν:


•Στον ακριβή προσδιορισμό των ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων του 2010 οι οποίες μεταφέρονται στο νέο έτος με απόλυτη προτεραιότητα εξόφλησης. (Ειδικά για τις νέες αναλήψεις υποχρεώσεων θα αναλαμβάνονται σε βάρος του εναπομείναντος υπολοίπου των διατιθέμενων πιστώσεων).


•Στην αλλαγή της διαδικασίας ανάληψης υποχρεώσεων από τους διατάκτες ή τα κατά το νόμο εξουσιοδοτημένα όργανα. (Θα ορισθεί πλέον οικονομικός υπεύθυνος σε κάθε φορέα με αρμοδιότητα τη χρηστή οικονομική διαχείριση).


Οι εν λόγω αλλαγές στοχεύουν στη διαμόρφωση πλαισίου που θα επιτρέπει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τον έλεγχο των ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του χρέους της χώρας.


Έτσι, στο σύνολο του δημόσιου τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις έχει ήδη εγκαταλειφθεί η ταμειακή λογιστική και έχει εισαχθεί η διπλογραφική λογιστική τροποποιημένης ταμειακής βάσης, με σαφείς κανόνες και αρχές για τη λογιστική απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών εφαρμόζοντας απλοποιημένο και τυποποιημένο λογιστικό σχέδιο.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές εντολές, οι δυνατότητες τροποποίησης των πιστώσεων πέραν των αρχικών κατανομών θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, καθώς με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο η δυνατότητα του υπουργείου Άμυνας και όλων των φορέων να υπερβαίνουν τις αρχικές πιστώσεις του προϋπολογισμού τους, χωρίς επιπτώσεις, έχει περιορισθεί.

ta nea