e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τιμές και αιχμές στην υποδοχή του Κινέζου προέδρου στο Λευκό Οίκο

«Αντιμέτωποι» Ομπάμα-Χου


Mε στρατιωτικές τιμές, μήνυμα συνεργασίας, αλλά και αιχμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποδέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Χου Τζιντάο στο Λευκό Οίκο, σε μία συνάντηση κορυφής που έρχεται σε κρίσιμη περίοδο για τις σινοαμερικανικές σχέσεις έπειτα από μία δύσκολη χρονιά με συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

«Ήλθα στις ΗΠΑ για να ενισχύσω την εμπιστοσύνη, τη φιλία και τη συνεργασία» δήλωσε ο Χου Τζιντάο, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα πως Αμερική και Κίνα πρέπει να σέβονται τις επιλογές αλλήλων.

Η επίσκεψη του Χου Τζιντάο στις Ηνωμένες Πολιτείες -η πρώτη από το 2006- θεωρείται η σημαντικότερη που πραγματοποιεί Κινέζος ηγέτης την τελευταία 30ετία, δεδομένης της αυξανόμενης στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής επιρροής του Πεκίνου.

Στις σινοαμερικανικές σχέσεις έχει επικρατήσει ένταση για σειρά ζητημάτων, από το νομισματικό πόλεμο και τις εμπορικές διαμάχες, έως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Ακανθώδη ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στο Οβάλ Γραφείο -νόμισμα, εμπόριο, άμυνα και ασφάλεια-, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Υποδεχόμενος τον Χου Τζιντάο στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η κάθε χώρα έχει τεράστιο όφελος από την ευημερία της άλλης. Επισήμανε ότι η επίσκεψη Χου βάζει τα θεμέλια για βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

Στεκόμενος δίπλα στον Χου Τζιντάο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε, επίσης, σεβασμό για τα παγκόσμια δικαιώματα κάθε ανθρώπου -η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αποτελεί πάγια πηγή αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Κίνας απάντησε λέγοντας ότι ήλθε να κομίσει μήνυμα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας. Παράλληλα, τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρέπει να βασίζεται σε «αμοιβαίο σεβασμό», και η μία χώρα πρέπει να σέβεται τα συμφέροντα και τις επιλογές της άλλης.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι ελπίζει πως η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ανοίξει ένα νέο κεφαλαίο συνεργασίας. Ωστόσο, το στοχευμένο σχόλιό του περί αμοιβαίου σεβασμού υποδεικνύει ότι βάζει φρένο στη δυνατότητα των ΗΠΑ να πιέσουν την Κίνα για ζητήματα από το νόμισμα έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά το άκουσμα των εθνικών ύμνων Αμερικής και Κίνας, οι δύο ηγέτες περπάτησαν για να συναντήσουν άτομα που είχαν προσκληθεί στην τελετή υποδοχής, και στη συνέχει απευθύνθηκαν στο πλήθος.

Λίγο πριν ανέβει ο Χου Τζιντάο τα σκαλιά του Λευκού Οίκου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωνε μέσω του δικτύου NBC ότι η Ουάσινγκτον αναζητά «κοινό έδαφος» με το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας τις σινοαμερικανικές σχέσεις «κλειδί» για την παγκόσμια σταθερότητα κατά τον 21ο αιώνα.


ta nea