e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: Διάψευση δημοσιεύματος για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος της, χρησιμοποιώντας χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, με «ευνοϊκό επιτόκιο».«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχει αλλάξει και δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό το θέμα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν υπάρχει συζήτηση πάνω στο θέμα της αναδιάρθρωσης», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.


«Η Γερμανία δεν ετοιμάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως επισημαίνει το Reuters, το δημοσίευμα της Die Zeit χρησιμοποίησε τη γερμανική λέξη "umschuldung", που μπορεί να σημαίνει είτε αναδιάρθρωση ή επαναπρογραμματισμό (δηλαδή επιμήκυνση).

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Όπως λέει, μάλιστα, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις του EFSF για να επαναγοράσει τα ομόλογά της, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη δέσμευση της Αθήνας να εφαρμόσει πολιτικές που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα, δηλαδή θα μειώνουν το έλλειμμα και το χρέος.

Προφανώς, η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους (haircut).

Οι Γερμανοί θέλουν το σχέδιο θα είναι μέρος του νέου πακέτου για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης που θα συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, γράφει η Die Zeit.


Την ίδια στιγμή, πηγές του Reuters, που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις στην περίπτωση μιας παύσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε στο πρακτορείο ότι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι αναλύουν το τι θα σήμαινε για τις τράπεζες της χώρας τους και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


«Έχουν αρχίσει να εξετάζουν το αδιανόητο. Ψάχνουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης που να τους προετοιμάζει για την ελληνική αναδιάρθρωση», είπε η πηγή. «Δεν είναι κάτι που θέλουν, αλλά κάτι που αναγνωρίζουν. Θα ήταν απροετοίμαστοι για τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς των δικών τους τραπεζών. Έχουν αρχίσει να κοιτάζουν τι γράφει το ελληνικό σύνταγμα», ανέφερε.

Το Reuters επισημαίνει ότι παρότι η Γερμανία αντιτάσσεται δημοσίως στην αναδιάρθρωση ή τη μερική αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, εντούτοις, κάποιοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αναπόφευκτο.

Δεύτερη γερμανική πηγή ανέφερε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα της στάσης πληρωμών στο ελληνικό χρέος. «Βρίσκονται στη διαδικασία του να κοιτάζουν τα σενάρια. Ένα από αυτά είναι ότι (η Ελλάδα) πρέπει να αναδιαρθρώσει. Και για την Ιρλανδία το ίδιο», είπε η πηγή του Reuters. «Είναι μία άσκηση ισορροπίας. Οικονομικά είναι αναγκαίο. Όμως, δεν είναι πολιτικά κατάλληλο να γίνει στα φανερά. Δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις τα ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις κάτι για την Ιρλανδία. Επίσημα, κανείς δεν μιλά, όμως, είναι ένα συνεχιζόμενο θέμα».


dealnews.gr