e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Για τον ουγγρικό νόμο των ΜΜΕ

Έναν ανεξάρτητο από πολιτικές επιρροές νόμο για τα ΜΜΕ, ζήτησε ο Σταύρος Λαμπρινίδης από τον Αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Κυβέρνησης. Έντονη κριτική στο νόμο για τον Τύπο που προωθεί η Ουγγρική κυβέρνηση άσκησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και Επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Π.Α.ΣΟ.Κ. κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο κ. Λαμπρινίδης, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Κυβέρνησης και Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Tibor Navracsics, επικέντρωσε την κριτική του στις απαράδεκτες παρεμβάσεις κατά της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, με την απροσδιόριστη κατηγορία της «μη ισορροπημένης» κάλυψης των γεγονότων, στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου ακόμα και κατά ιδιωτών χρηστών του διαδικτύου αλλά και ενημερωτικών ιστοσελίδων που βρίσκονται εκτός της επικράτειας της Ουγγαρίας, και στη σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που δημιουργεί ο νέος νόμος. Ο κ. Λαμπρινίδης ζήτησε το όργανο να είναι ανεξάρτητο από πολιτικές επιρροές, καθώς προορίζεται να έχει πολύ μεγάλες εξουσίες στο πεδίο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον νόμο, η σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα διορίζεται αποκλειστικά από το κυβερνών κόμμα, με τις θητείες των μελών του να φτάνουν τα εννιά χρόνια.



Η παρέμβαση του κ. Λαμπρινίδη έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για το θέμα αυτό, με την παρουσία της Ολλανδής Επιτρόπου για τις ψηφιακές τεχνολογίες κ. Neelie Kroes.


Ο κ. Λαμπρινίδης είχε αναφερθεί στο θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα, ευρισκόμενος στη Βουδαπέστη για τα εγκαίνια του Σπιτιού της Ευρώπης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Όρμπαν. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του είχε αναφέρει:


"Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μνήμη. Στην Ελλάδα, σας υπενθυμίζω, είχαμε δικτατορία, μέχρι το 1974. Νομίζαμε πως είχαμε τελειώσει με αυτά τα καθεστώτα. Και μετά η Ουγγαρία, και τόσες άλλες χώρες, μας θύμισαν πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία. Μας θύμισαν πως σε μία δημοκρατία οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να παρακολουθούν κάθε μέρα τα λόγια και τις πράξεις της κυβέρνησής τους και όχι η κυβέρνηση να κρίνει και να παρακολουθεί τα λόγια και τις πράξεις των πολιτών της. Και πόσο σημαντικό είναι, κατ' επέκταση, να προστατεύουμε διαρκώς αυτή τη σπουδαία αξία στις δημοκρατίες μας".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως θα εξετάσει τον νόμο και θα αποφανθεί πολύ σύντομα για την συμβατότητα του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελευθερίας του τύπου.


dealnews.gr