e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στην βαθμίδα Aaa κατέταξε η Moody's τα ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους


Στην βαθμίδα Aaa κατέταξε, προσωρινά, την πρώτη έκδοση ομολόγων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service.



Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος σήμερα, Τετάρτη, η αξιολόγηση θα καταστεί οριστική όταν γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της έκδοσης χρέους, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα αντληθεί από την πρώτη έκδοση ομολόγων θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης στην Ιρλανδία εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Σύμφωνα με την Moody's η αξιολόγηση βασίζεται στη δομή του Ταμείου και στην πιστοληπτική βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται οι χώρες που το απαρτίζουν, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι το EFSF, αν και θεωρητικά έχει κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, έχει δυνατότητα δανεισμού μόνο 250 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να διατηρεί αποθέματα προκειμένου να έχει την απαραίτητη αξιολόγηση Aaa από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι προοπτικές της αξιολόγησης χαρακτηρίζονται από τη Moody's ως «σταθερές» (stable), με την εξαίρεση των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, οι οποίες τελούν υπό εξέταση.

Αντίστοιχα, ως κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα του προγράμματος η Moody's επισημαίνει το ενδεχόμενο μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας λόγω του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, κατ' αντιστοιχία της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμη, επισημαίνει ότι «η αποδυνάμωση της δέσμευσης στο EFSF των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις από πλευράς αξιολόγησης».


ta nea