Στην εκτίμηση ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες, εκτός ίσως μίας, θα περάσουν επιτυχώς τα τεστ αντοχής, δημιουργώντας ένα βραχύ θετικό momentum στην αγορά, προέβη η Merit ΧΑΕΠΕΥ, αν και εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους και τη μεθοδολογία των τεστ.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα stress test για τις ελληνικές τράπεζες, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι δεν αναμένει δυσάρεστες εκπλήξεις, λαμβάνοντας υπόψη τα «ηπιότερα» κριτήρια αξιολόγησης και τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Ωστόσο, η έλλειψη πλήρους διαφάνειας για τις μεταβλητές και τους όρους των stress test από την CEBS (Committee of European Banking Supervisors) προβληματίζει τους αναλυτές για το κατά πόσο τούτα είναι όσο σκληρά πρέπει και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις για τις τράπεζες. Δηλαδή, σε ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα των stress tests για το σύνολο των τραπεζών η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των test», επισημαίνει.
Από την άλλη μεριά, σημειώνει η Merit, ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα έπληττε περαιτέρω την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες για τους διεθνείς δείκτες και αναταραχή στην οικονομία της ευρωζώνης.
«Με άλλα λόγια η αρχική πρόθεση της ΕΚΤ να εφησυχάσει τους επενδυτές υποβάλλοντας 91 ευρωπαϊκές τράπεζες σε stress test όπως είχε επιτύχει η FED σε αντίστοιχη περίπτωση ένα χρόνο πριν, αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Σημειώνει ακόμη ότι εύλογο παραμένει το ερώτημα για το κατά πόσο τα stress tests στις 91 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης μπορούν να καταδείξουν τις πραγματικές προκλήσεις του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, αφού οι μικρομεσαίες τράπεζες δύναται να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Συνοψίζοντας, η Merit θεωρεί ότι τα stress test θα δώσουν συνολικά θετική εικόνα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο παρόλο τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τους όρους και τη μεθοδολογία τους. «Τούτο εκτιμούμε ότι θα δώσει μικρότερη ώθηση στις αγορές απ’ ότι αναμένεται, διατηρώντας την ανησυχία για τα δημοσιονομικά των χωρών και το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης.»
Η εταιρεία αναμένει επίσης επιτάχυνση των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα σχετικά με ενδεχόμενες εξαγορές ή συγχωνεύσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων πιστωτικών σχημάτων.
NAFTEMPORIKI.GR