Υπάρχουν ήδη, εντός των χωρικών μας υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Κρήτης, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο...
Στο διαχωρισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε θαλάσσια οικόπεδα, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία...ενιαίου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό απαιτεί άλλωστε και η διεθνής πρακτική.
Πραγματοποιήθηκε, κλειστή σύσκεψη για τη δημιουργία του φορέα για το ζήτημα αυτό με τη συμμετοχή της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό.
Ο σχεδιασμός άλλωστε της κυβέρνησης για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες, εντός των χωρικών υδάτων, γίνεται για ευνόητους λόγους με απόλυτη μυστικότητα.
Παρ΄ ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το παραμικρό, από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της
Κρήτης και στο Ιόνιο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα εντοπισθούν, να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Νορβηγίας, με την ενοικίαση αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων.
Ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Το Βήμα, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι τρεις φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στον Πρίνο, και τα αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες σε 3.000 βαρέλια ημερησίως.
newsit