To ποτάμι αναπνέει, παρά την έκταση της ρύπανσης...
Παρά τη έντονη ρύπανση του ποταμού και τα προβλήματα υποβάθμισης του παραποτάμιου τοπίου, ο Κηφισός αντιστέκεται. Ένα ψάρι μήκους 31 εκατοστών αλλά και... αμέτρητα ακόμα μικρότερα το αποδεικνύει.
Ύστερα από δύο δειγματοληπτικές επισκέψεις της ιχθυολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στον ποταμό Κηφισό, αποδείχθηκε ότι το ποτάμι ακόμα αναπνέει.
Στο ύψος από το Νοσοκομείο των Αγίων Ανάργυρων και πάνω εντοπίστηκαν μεγάλοι πληθυσμοί από ποταμοκέφαλους και μπριάνες αλλά δυστυχώς πουθενά το απειλούμενο ενδημικό είδος, που είχε καταγραφεί κατά το παρελθόν στον Κηφισό, το Αττικόψαρο.
Προς το παρόν, δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια ότι το Αττικόψαρο εξαφανίστηκέ καθώς επίσης δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά το πότε και πώς βρέθηκαν τα άλλα είδη στο ποτάμι.
Ενδεχομένως, κάποιοι εισήγαγαν τα ψάρια στο σύστημα.
Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να βρίσκονται και άλλα είδη ακόμα και το Αττικόψαρο σε άλλα σημεία του ποταμού.
Έως και σήμερα η Πολιτεία δεν γνώριζε πώς και τι να ερευνήσει στον Κηφισό και τα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει επικάλυπταν την οικολογική σπουδαιότητα του.
Ο Κηφισός έχει στιγματιστεί αρνητικά λόγω της σοβαρής υποβάθμισης και των πολεοδομικών συγκρούσεων που σκιάσανε τις ευκαιρίες ανάπτυξης μιας προστατευόμενης φυσικής περιοχής μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.
newsit