e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η Gazprom για τη μείωση της παροχής φ.αερίου στη Λευκορωσία

Ανακοίνωση για τη μείωση των παροχών φυσικού αερίου στη Λευκορωσία κατά 60% συνολικά, εξέδωσε η Gazprom σημειώνοντας πως από τις 10.00 π.μ. (ώρα Μόσχας) σήμερα, το ρωσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, μεταφερόταν μέσω της Λευκορωσίας κανονικά.


Σύμφωνα με τη Gazprom, το χρέος της Λευκορωσίας για τις παροχές ρωσικού αερίου αγγίζει τα 195 εκατ. δολάρια και παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες για να διευθετηθεί η πληρωμή, βρέθηκε αντιμέτωπη με την απροθυμία της Λευκορωσίας.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Sergey Kupriyanov, γνωστοποίησε εξάλλου ότι η Gazprom θα αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους για τη μεταφορά του αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Μεταξύ άλλων, θα αυξήσει την προμήθεια αερίου μέσω της Ουκρανίας, δεδομένου -όπως είπε- ότι το Κίεβο δήλωσε ήδη την προθυμία του να αυξήσει τη μεταφορά του αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.



Ακολουθεί η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού:

«Η Gazprom επιβεβαιώνει ότι έλαβε την πληρωμή για το φυσικό αέριο που μεταφέρθηκε τον Μάιο στη Λευκορωσία. Η εν λόγω πληρωμή ανταποκρίνεται στην καθορισμένη βάσει συμβολαίου τιμή των 184 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι που δείχνει ότι οι Λευκορώσοι συνεργάτες κατανοούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπάρχον συμβόλαιο για τις προμήθειες φυσικού αερίου, το οποίο περιλαμβάνει προσυμφωνημένους τιμολογιακούς συντελεστές.


Παρ’ όλα αυτά, τη δεδομένη στιγμή, η Λευκορωσία δεν έχει ακόμη κατορθώσει να διευθετήσει την πληρωμή του αερίου που μεταφέρθηκε την περίοδο Ιανουάριος- Απρίλιος 2010. Ως εκ τούτου, η Gazprom προέβη σήμερα στη μείωση των παροχών φυσικού αερίου στη Λευκορωσία κατά 60% συνολικά. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μία λύση σε αυτό το εμπορικής φύσεως ζήτημα, ενώ έχουμε ήδη αποστείλει σχετικές προτάσεις στους Λευκορώσους συνεργάτες μας, για τις οποίες όμως δεν έχουμε λάβει απάντηση ακόμα. Από τις 10.00 π.μ. (ώρα Μόσχας) σήμερα, το ρωσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, μεταφερόταν μέσω της Λευκορωσίας κανονικά».


NAFTEMPORIKI.GR