e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Κυπριακό: Επί τάπητος το περιουσιακό

Το περιουσιακό τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη. Συζητήθηκαν κάποιες ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού, είπε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που θέλουν να βλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη».


Λακωνικότατος ήταν στη δήλωση του και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διευκρινίζοντας από την αρχή πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις, ανέφερε απλώς ότι «έγινε τοποθέτηση από τις δύο πλευρές επί του περιουσιακού». «Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε και όχι ότι δεν προχωρούμε», κατέληξε.






Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντερβίς Έρογλου προέβαλε ως επιχείρημα την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες, η οποία από τη μια δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη (αρχή την οποία έκανε δεκτή και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), από την άλλη όμως ανέφερε ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν στο περιουσιακό, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν οι σημερινοί χρήστες, οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.






Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το περιουσιακό δεν είναι νομικό θέμα και ότι πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, πρότεινε να υπάρξει συνδυασμός του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Η πρόταση της ε/κ πλευράς στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι όσα περισσότερα εδάφη επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση (και κατά συνέπεια όσοι περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από την Κύπρο), τόσο πιο εύκολη γίνεται η συζήτηση για το περιουσιακό.






Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται νέα συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών από την οποία θα εξαρτηθεί και το ακριβές περιεχόμενο της νέας συνάντησης των Χριστόφια - Έρογλου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ