e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Φόβοι για ντόμινο κρατικών χρεών


Στις Βρυξέλλες συνέρχονται τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας για να εξετάσουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου.
Στη Βουδαπέστη μεταβαίνει την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, την ώρα που ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους για κατάρρευση της ουγγρικής οικονομίας μετά τους κραδασμούς που δέχτηκε το ευρώ και την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων την Παρασκευή. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών του G20, που συνεδρίασαν στη Νότια Κορέα, εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους αλλά άνισους ρυθμούς, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα υψηλά κρατικά χρέη.





Καθησυχάζουν για την ουγγρική οικονομία

Μέτρα για οικονομική εξισορρόπηση αναζητά η Ευρώπη, μετά και τις διαψεύσεις των φημών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ουγγαρίας που προκάλεσαν νέους τριγμούς διεθνώς.





Στο πλαίσιο αυτό, αύριο συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας για να εξετάσουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με σειρά μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων, όπως έχει προτείνει η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εγκρίνονται πρώτα από την Κομισιόν.






Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα προβλήματα της ουγγρικής οικονομίας είναι ελεγχόμενα.






Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.






Καθησυχαστικός για τον ουγγρικό κίνδυνο εμφανίστηκε και ο Όλι Ρεν, καθώς θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους περί κατάρρευσης της ουγγρικής οικονομίας: "Τώρα η οικονομία της Ουγγαρίας είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια αυτής της ανάκαμψης το πρώτο τετράμηνο του 2010. Κατά συνέπεια, οι φόβοι περί χρεοκοπίας είναι υπερβολικοί".






Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8