e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Καλλικράτης»... Ο χάρτης των αντιδράσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε πολλούς νομούς της χώρας για τις συνενώσεις και τις έδρες των νέων δήμων

Παρά την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο «Καλλικράτης» εξακολουθεί να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις σε πολλούς νομούς της χώρας. Εστίες έντασης έχουν καταγραφεί σε 33 νομούς της χώρας, στους οποίους κάτοικοι δήμων και φορείς αποκλείουν εθνικές οδούς, όπως την Αθηνών- Πατρών, καταλαμβάνουν δημοτικά καταστήματα, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έρχονται με πούλμαν στην Αθήνα και απειλούν να μην ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων είναι κυρίως οι συνενώσεις που προβλέπονται στον «Καλλικράτη» και, δευτερευόντως, οι έδρες των νέων δήμων. Υπέρ των κινητοποιήσεων των κατοίκων σε πολλές περιοχές έχουν ταχθεί βουλευτές και κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Την αντίδρασή τους στο «επαγγελματικό ασυμβίβαστο», παρ΄ ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ.
Ι. Ραγκούσης το κατήργησε για τις προσεχείς εκλογές και για δήμους έως 25.000 κατοίκους, εξέφρασαν χθες οι δήμαρχοι που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη.

Αντιπροσωπεία των δημάρχων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.
Φ. Πετσάλνικο και τους εισηγητές των πολιτικών κομμάτων όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», στους οποίους παρέδωσαν ψήφισμα όπου θεωρούν τη ρύθμιση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο «ακατανόητη». «Αντιδρούμε σε ένα μέτρο που ευνοεί τους ανεπάγγελτους και τους καιροσκόπους σε βάρος των προσώπων με κοινωνική,επαγγελματική καταξίωση και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς» επισημαίνουν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ.
Ν. Κακλαμάνης , από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεσή του συνολικά για τον «Καλλικράτη». Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους και χωρίς ανάπτυξη συνεπάγεται πορεία της ελληνικής περιφέρειας προς το τέλμα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κκ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χθες και οι κάτοικοι από τους Δήμους Αμφίκλειας και Ευπαλίου. Ο Δήμος Αμφίκλειας συνεχίζει τις διαμαρτυρίες προκειμένου να μην οριστεί ως έδρα του νέου Δήμου Δυτικής Λοκρίδας η Τιθορέα, ενώ ο Δήμος Ευπαλίου Φωκίδας αντιδρά στην ξαφνική αλλαγή στο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», που προβλέπει ως έδρα του Δήμου Δωρίδας το Λιδορίκι.