Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, αφού το μοντέλο της περαιτέρω μετοχοποίησης «κολλά» στα χαμηλά έσοδα που θα απέφερε, λόγω της συγκυρίας στο Χ.Α. και την οικονομία.
Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του μεριδίου του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51% αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή το Δημόσιο δεν θα είχε συμφέρον να το πράξει, αφού τα έσοδα θα ήταν περιορισμένα με βάση την αποτίμηση της ΔΕΗ στο ΧΑ. Η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν συζητείται ούτε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή και δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα απώλειας του 51%», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί αν το φέρει ως εισήγηση στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωσταντίνου.
Μονάδες
Κατηγορηματική ήταν η υπουργός και ως προς την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων απο τη ΔΕΗ -πιθανότητα που φέρεται να συζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Η υπουργός, υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η διοίκηση, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της. Ετσι αυτό που προχωρεί για τη ΔΕΗ είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της , με το σπάσιμο της εταιρείας, σύμφωνα με την ευρωπαική οδηγία. Η σχετική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Για τα ΕΛΠΕ, όμως, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μία αναλογική μείωση του ποσοστού των μετοχών που έχουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, το ελληνικό δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, θα μπορούσε να προχωρήσει ενώ για τη ΔΕΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει πλήρης απόσχιση του ΔΕΣΦΑ και για τη νέα ΔΕΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει είτε το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή είτε της μόχλευσης των μετοχών.
Πηγή: imerisia