e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΙΟΒΕ: Κάμψη 44,4% των δαπανών στη βιομηχανία το 2009

Κατά 44,4% μειώθηκαν οι επενδυτικές δαπάνες στην Βιομηχανία το 2009 σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έκθεσης του ΙΟΒΕ.


Η έντονη πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα του 2009 χαρακτηρίζει όλους τους κλάδους, όμως σοβαρότερη εμφανίζεται:
- στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών (-62,1%)
- στην  Ένδυση - υπόδηση (-42,5%),
- στην Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και
- στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός (-40,9%).
Πτωτικά, αν και σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, εκτιμάται από τις επιχειρήσεις ότι κινήθηκαν και οι επενδυτικές δαπάνες στα Χημικά Προϊόντα (-18,7%).

Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων το 2009 εμφανίζονται επίσης αρνητικές, τόσο στην ΕΕ γενικότερα όσο και την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πτώση της αξίας της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 18,1% και 22% αντίστοιχα για τις δύο ζώνες, ελαφρά χαμηλότερη δηλαδή σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση Οκτωβρίου (-21,9% και -24,9% αντίστοιχα).

Στις περισσότερες χώρες, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις είναι ελαφρώς βελτιωμένες, χωρίς να λείπουν και οι χώρες (όπως η Δανία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Σουηδία) στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη πτώση στην τελευταία μέτρηση σε σχέση με την προβλεπόμενη πτώση της προηγούμενης έρευνας.