e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Οικονομία Ρομπάι: Τον Ιούλιο σε ισχύ ο ESM

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2012 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ενεργοποίηση του ESM από τα μέσα του 2013, η επιδείνωση της κρίσης χρέους οδήγησε εκ των πραγμάτων τους Ευρωπαίους ηγέτες στην απόφαση να επισπεύσουν τη λειτουργία του, ώστε να ενισχύσουν το «τείχος προστασίας» της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ρομπάι, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, για τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 150 δισ. ευρώ. Άλλα 50 δισ. ευρώ (υποτίθεται ότι) θα προέλθουν από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, όσον αφορά στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν συμφωνήσει στο περιεχόμενο των αλλαγών στη Συνθήκη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε μέχρι τις αρχές Μαρτίου να πέσουν και οι τελικές υπογραφές.
dealnews.gr