e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

"Έφυγε" ο ζωγράφος και εγγονός του Φρόιντ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ένας από τους πιο διάσημους, ιδιαίτερους - και αμφιλεγόμενους - βρετανούς ζωγράφους. Πρόκειται για τον Λουσιέν Φρόιντ, εγγονό του "πατέρα της Ψυχανάλυσης". Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σύντομη ασθένεια, στο σπίτι του στο Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου.  
Έμεινε γνωστός για την άρνησή του να ακολουθήσει οποιαδήποτε "μόδα" στην τέχνη του, την άρνηση να υποκύψει στα γούστα κριτικών και συλλεκτών αλλά και για τα ρεαλιστικά του πορτραίτα - πίνακας που απεικόνιζε την βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτηρίστηκε ως και "προσβλητικός" - και γυμνά.

Απόλαυσε μεγάλης καταξίωσης από τους συγχρόνους του και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ενδεικτικά, πίνακάς του με το πορτρέτο μίας υπέρβαρης γυναίκας που κοιμάται σε καναπέ, πωλήθηκε το 2008 έναντι 33,6 εκ. δολαρίων.

Ο μάνατζέρ του δήλωσε ότι ο Φρόιντ "ζούσε για να ζωγραφίζει και ζωγράφιζε μέχρι την ημέρα που πέθανε, αποτραβηγμένος από το θόρυβο του καλλιτεχνικού κόσμου".

Ο Λουσιέν Φρόιντ γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 8 Δεκεμβρίου του 1922. Το 1933 μετακόμισε με τους γονείς του στο Λονδίνο για να αποφύγει τη δίωξη από τους Ναζί καθώς η οικογένεια είχε εβραϊκή καταγωγή.

Πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή στο Λονδίνο, το οποίο λάτρευε. Συχνά τον εντόπιζαν σε τρέντι εστιατόρια - με τη συντροφιά όμορφων νεαρών γυναικών ενίοτε - μεταξύ αυτών το μοντέλο Κέιτ Μος, την οποία είχε ζωγραφίσει γυμνή.

Υπεύθυνος του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, δήλωσε για το έργο του: "Σίγουρα δίχασε τους κριτικούς. Όσοι δεν εκτιμούν το έργο του υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να κοιτάξεις τους πίνακές του. Δεν μπορούν να εντάξουν τη δουλειά του σε κάποια κατηγορία". "Κι εγώ πιστεύω ότι οι πίνακές του είναι 'ενοχλητικοί'. Αυτό προβληματίζει το κοινό αλλά αυτό δίνει στη δουλειά του δύναμη και την κάνει συναρπαστική" προσθέτει.
nooz.gr