e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Θετικά σχόλια από τον διεθνή οικονομικό τύπο

Υποστηρίζει τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την στήριξη της Ελλάδας ο διεθνής οικονομικός τύπος, χαρακτηρίζοντάς τες σημαντικές.  
Η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμά της, με τίτλο: "Η Ελλάδα παίρνει νέο πρόγραμμα στήριξης, ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην κόψη του ξυραφιού", ότι η χθεσινή σύνοδος έστειλε ένα ισχυρό και χωρίς χρονικά όρια μήνυμα, ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται να χρηματοδοτεί τις χώρες της για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες τολμηρά, σημειώνοντας ότι, μετά από μήνες διαφωνιών, οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν ότι έπρεπε να σταματήσουν την αιμορραγία. Προσθέτει, ωστόσο, ότι μένει να φανεί, αν θα κρατήσει ο αιμοστατικός επίδεσμος. "Η Ελλάδα θα έχει ένα πολύ μεγάλο φορτίο χρέους, ακόμη και μετά το νέο πρόγραμμα", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα Financial Times αναφέρει σε δημοσίευμά της, με τίτλο: "Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 109 δις. ευρώ", ότι η συμφωνία που επετεύχθη χθες αποτελεί μία πολιτική νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήθελε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά θα οδηγήσει σχεδόν βέβαια στην πρώτη αθέτηση πληρωμών για ομόλογα της Ευρωζώνης από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος.














Το δημοσίευμα τονίζει τη δέσμευση των ηγετών της Ευρωζώνης να στηρίξουν την Ελλάδα έως την επιστροφή της στις αγορές, την οποία χαρακτηρίζει μία δυνητικά απεριόριστη εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών, τονίζει αυτή θα γίνει γνωστή μόνο όταν οι ομολογιούχοι αποφασίσουν, αν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σε σχόλιο της εφημερίδας σημειώνεται ότι η αντίδραση της αγοράς στις αποφάσεις της συνόδου φαίνεται λίγο υπερβολική, παρά το ότι αυτές είναι θετικές.














Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ τονίζει ότι οι χθεσινές αποφάσεις έθεσαν δύο πολύ σημαντικά προηγούμενα: Πρώτον, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να αθετούν την αποπληρωμή χρέους τους και δεύτερον, την εντελώς νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, η οποία δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, την οποία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την αποκάλεσε ως "απαρχή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου".














Αν και οι ηγέτες της Ευρώπης δήλωσαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αγορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδας και όχι άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρει ότι είναι βέβαιο ότι τα δύο αυτά προηγούμενα θα χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον. Θα χρησιμοποιηθούν ξανά για την Ελλάδα, προσθέτει, καθώς από μόνη της η χθεσινή συμφωνία δεν μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα φερέγγυα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και από άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με την Πορτογαλία και / ή την Ιρλανδία να είναι οι πιθανές επόμενες χώρες.
dealnews.gr