e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ευνοϊκότερη συμφωνία σήμερα (;)

Ακόμα δεν είδαμε το γαλλικό σχέδιο και τρέχουν να το αλλάξουν άρδην σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη των Παρισίων.



Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί το θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων και όπως υποστηρίζουν Financial Times, αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο με ευνοϊκότερους όρους.



Συγκεκριμένα, αλλάζουν δύο βασικοί όροι του αρχικού σχεδίου, το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν για τη μετακύλιση και το ποσοστό των χρεών που πρέπει να μετακυληθούν.

Με τη νέα πρόταση, το επιτόκιο το οποίο καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τα 30ετή ομόλογα είναι έως 5,76% (στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν βασικό επιτόκιο 5,5% και «μπόνους» έως 2,5% επιπλέον ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας).

Τώρα, το βασικό κουπόνι θα είναι κυμαινόμενο, με βάση το Euribor 3μηνών (που σήμερα βρίσκεται στο 1,56%) συν 1,7%. Το μπόνους της ανάπτυξης, που θα περιορίζεται στο 2,5%, θα στηρίζεται στον πληθωρισμό και όχι στο ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους όρους, τα 50 σεντς που θα κατέληγαν στα ελληνικά ταμεία από κάθε 1 ευρώ ομολόγων που συμμετέχουν στο rollover, αυξάνονται στα 70 σεντς.

Στόχος των πολιτικών είναι να επιτύχουν τη μετακύλιση θέσεων έως 30 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ των χρεών που λήγουν έως τα τέλη του 2014.
dealnews.gr