e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν φιλέτα -ακίνητα πίσω από 2000 off-shore

Ξεσκονίζουν και τις off-shore εταιρίες αυτή τη στιγμή, ειδικά κλιμάκια του υπουργείου οικονομικών.



Η κίνηση αυτή του υπουργείου να «σκανάρει» 2.000 υπεράκτιες εταιρείες από το σύνολο των 3.500 που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, αποτελεί το πρώτο βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι υπάρχουν χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν πολυτελή ακίνητα και βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας, όπως τα βόρεια προάστια της Αττικής, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, και που περνούν αφορολόγητα από χέρι σε χέρι, μαζί με τη μετοχή της offshore.

Οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν ήδη λίστα με τις υπεράκτιες εταιρίες που διαθέτουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και δεν το έχουν δηλώσει στο ειδικό έντυπο για την καταβολής ειδικής φορολογίας του 15%.

Καθ' όλα νόμιμα


Έτσι, μόνιμα συνεργεία ελέγχου κάνουν φύλλο και φτερό τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, προκειμένου να εντοπίσουν τα ακίνητα – «φιλέτα» των offshore.

Τα συνεργεία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε νησιά, ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου και της Χαλκιδική όπου βρέθηκε σημαντικός αριθμός ακινήτων υπεράκτιων εταιρειών.

Ψάχνουν και ιδιοκτήτες


Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει προσπαθήσει να βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των offshore, με την αύξηση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων από το 3% στο 15%. Ωστόσο, έχει δοθεί η δυνατότητα τους ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών να μεταβιβάσουν με ευνοϊκούς όρους τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να αποφύγουν τον υψηλό φόρο 15%.

Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, καθώς μόλις 1.251 υπεράκτιες εταιρείες έκαναν χρήση της ρύθμισης.

Με το νέο σχέδιο εξετάζεται οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν τα ακίνητα να απαλλαγούν από το 50% του φόρου δωρεάς ή φόρου μεταβίβασης.

Μάλιστα, εφόσον η μεταβίβαση γίνει σε φυσικό πρόσωπο που είναι ο πραγματικός κύριος του ακινήτου, τότε δεν αποκλείεται να παρέχεται απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς.
dealnews.gr