e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Απολύσεις και εθελούσια στο Δημόσιο

Αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης, μέσω του νέου θεσμού της 12ημηνης "εργασιακής εφεδρείας" θα βρεθούν πολλοί υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς δεν θα μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη θέση.Για το στενό δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά απολύσεις καθώς υπάρχουν και οι συνταγματικές δεσμεύσεις. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ, παραπέμποντας στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών..


Τις απολύσεις των υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε καθεστώς "εργασιακής εφεδρείας" και δεν θα αποκατασταθούν επαγγελματικά μετά την πάροδο του 12μηνου προγράμματος προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο συνοδεύει την έκθεση της ΕΕ για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο, το πλεονάζον προσωπικό των υπο κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για 12 μήνες και θα αμείβεται με το 60% του μισθού. Το ΑΣΕΠ θα αξιολογήσει το πλεονάζον προσωπικό προκειμένου να γίνουν μετατάξεις σε κενές θέσεις. Ωστόσο, ο κανόνας "μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" δεν δίνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου των "εφέδρων" και έτσι ένας σημαντικός αριθμός αναμένεται να απολυθεί.

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα αρχίζει να εφαρμόζεται στο τέλος καλοκαιριού, οπότε και θα γίνουν οι συγχωνεύσεις- καταργήσεις 75 οργανισμών.


Εθελούσια


Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα για όσους βρισκονται κοντά στη σύνταξη. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν απολύσεις και θα αυξηθούν οι αποχωρήσεις από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ενιαίο Μισθολόγιο


Θέμα χρόνου, το πολυ έως το Σεπτέμβριο, είναι η κατάρτιση του Ενιαίου Μισθολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους και περίοδος προσαρμογής για τους εν ενεργεία. Η μισθολογική ωρίμανση θα γίνεται άνα 4 ή 5 χρόνια από 2 που ήταν μέχρι τώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον Εφαρμοστικό Νόμο πάγωσαν οι ωριμάνσεις.

Με το νέο μισθολόγιο θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας


nooz.gr