e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ολιγοήμερες «διακοπές» της Τρόικα στην Αθήνα

Έρχεται μέσα στο κατακαλόκαιρο, περί τα τέλη Ιουλίου συγκεκριμένα, η τρόικα και όχι για να χαρεί τον αθηναϊκό ήλιο, αφού δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο –«ο χρόνος είναι χρήμα»- αλλά για να επισπεύσει την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων από τη θεματολογία των συζητήσεων που θα τεθούν στο τραπέζι, σε πρώτο πλάνο θα βρίσκεται η προοπτική συμπληρωματικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος φέτος, ιδιαίτερα στο σκέλος της περιστολής των δαπανών του δημοσίου, η αποσαφήνιση των τομέων της οικονομίας που θα χρειαστούν την τεχνογνωσία από τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας, καθώς και το νέο πακέτο διάσωσης που ετοιμάζεται.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει απολύσεις υπαλλήλων, νέες μειώσεις μισθών, κλείσιμο φορέων και ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων, νέες περικοπές στις συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρος όρος απολύσεων, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο) και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.

Ποια μέτρα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

• Η νέα μείωση των μισθών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

• Το «λουκέτο» εντός του Αυγούστου για 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ). Προβλέπει επίσης σημαντική συρρίκνωση της ΕΡΤ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

• Η αύξηση των τιμολογίων των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ τουλάχιστον κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.Παράλληλα, έχει ζητηθεί από όλες τις ΔΕΚΟ να καταρτίσουν σχέδια περικοπών δαπανών κατά 10%.

• Η επανεξέταση του συστήματος όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών κι άλλων κριτηρίων για την παροχή τους. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Έως το Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών.

• Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

• Η αναθεώρηση μέσα στον Ιούλιο της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

• Η αναθεώρηση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων ώστε οι δαπάνες γι' αυτές να μειωθούν.

• Η περικοπή του εφάπαξ για τους συνταξιούχους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το πώς θα προχωρήσει η περικοπή των εφάπαξ.
dealnews.gr