e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το μάτι "μαρτυρά" το Αλτσχάιμερ


Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα ενός νέου τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ που ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία και που είναι στην πραγματικότητα μια απλή φωτογράφηση των αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο μάτι.

Οι περισσότεροι γιατροί έχουν τον εξοπλισμό για να φωτογραφίσουν τα αγγεία, δεν έχουν όμως το λογισμικό για να μετρήσουν το άνοιγμά τους. Οι Αυστραλοί επιστήμονες έπειτα από δοκιμές είδαν ότι τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς σε άτομα με Αλτσχάιμερ είχαν διαφορετικό εύρος σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν τη νόσο και η διαφορά αντιστοιχούσε στην ποσότητα της αμυλοειδούς πλάκας που είχε εναποτεθεί στα αγγεία του εγκεφάλου, όπως έδειχναν οι κλασικές εξετάσεις για τη νόσο.


Αν οι δοκιμές για την εξέταση ολοκληρωθούν, τότε θα πρόκειται για μία σαφώς λιγότερο επεμβατική εξέταση. Αλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στη Γαλλία, συνδέει τις πτώσεις με τη νόσο. Η εξέταση έδειξε ότι οι άνθρωποι που έδειχναν υγιείς, αλλά είχαν εναποθέσεις αμυλοειδών στον εγκέφαλο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο.
dealnews.gr