e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Στο 1,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50% αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Η προσοχή τώρα στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).


Παράλληλα, σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 0,5% - επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, όταν η ύφεση και η απειλή του αποπληθωρισμού είχαν αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να μειώσουν δραστικά το κόστος δανεισμού.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη είναι εάν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει κάποιες μελλοντικές κινήσεις, δηλαδή εάν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι η Ευρώπη μάχεται να επιβιώσει, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη, όπως ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ και η βιομηχανική παραγωγή, ήταν απογοητευτικά.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά την διάρκεια του 2011. «Υπάρχει όμως, μία μικρή πιθανότητα χαλάρωσης της ρητορικής, καθώς η ΕΚΤ συνήθως ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό όταν υπάρχει σαφής ανοδική τάση στην ανάπτυξη, που όμως δεν παρατηρείται τώρα» αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan Greg Fuzesi.

Και όλα αυτά, ενώ η ευρωζώνη και κυρίως οι χώρες της περιφέρειας, παλεύουν ακόμη με την κρίση χρέους. Οι αγορές αναμένουν σήμερα και τα σχόλια του Ζαν Κλόντ Τρισέ ως προς τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς η ευρωτράπεζα θέτει ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη λύσης.
dealnews.gr