e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Haircut 60% υποστηρίζει η Barclays

Σενάρια αισιοδοξίας κάνει η Barclays Capital την ώρα που επιχειρείται και επιτυγχάνεται συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης.

Με έκθεσή του ο οίκος επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει διαγραφή ελληνικού χρέους έως το 2012 σε ποσοστό 60%.

Το συγκεκριμένο σενάριο θα φάνταζε «όνειρο θερινής νυκτός» αφού όπως εξηγεί η Barclays, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μία πολιτική απόφαση όπου το ΔΝΤ και η ΕΕ θα αναγκάζονταν να υποστούν haircut στα δάνεια διάσωσης.

Κάποια μορφή ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά αυτά τα χρέη πιθανόν να έρθει μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου λήξης τους κατά 10 χρόνια για της διαμόρφωσης του επιτοκίου τους στο 4,5%, κάτι που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να απαλλάξει την Ελλάδα από χρέη ίσα με το 9% του ΑΕΠ.

Έτσι, το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών θα πρέπει να μειωθεί κατά τα 2/3 προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα απολύτως φερέγγυα. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιώτες επενδυτές θα πάρουν πίσω μόλις το 25-28% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους, υπολογίζει ο οίκος.

Τέλος η Barclays αναφέρει ότι με τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, σε τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.
dealnews.gr