e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αποζημιώσεις για την οικονομική ζημιά από τα μολυσμένα αγγούρια θα ζητήσει η Ισπανία

Οργισμένοι παραγωγοί και εξαγωγείς


Οργή έχει ξεσπάσει στην Ισπανία λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στην αγορά της, μετά τις πληροφορίες ότι το βακτήριο E.coli που έχει κοστίσει τη ζωή 18 ανθρώπων μεταδόθηκε από ισπανικά αγγούρια.Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ανακοίνωσε πως η χώρα του θα ζητήσει αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη.


Η Ρωσία έθεσε σειρά προϋποθέσεων για να άρει την απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την ΕΕ στο έδαφός της, απαγόρευση που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ζητεί από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας και την ΕΕ να επιβεβαιώσουν τα αίτια της επιδημίας, πριν από την άρση του εμπάργκο.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι Ευρωπαίοι οφείλουν επίσης να προσδιορίσουν με ποιό τρόπο και μέσω ποιων τροφίμων εξαπλώθηκε η επιδημία, καθώς και την προέλευση των εν λόγω τροφίμων.

Η Ρωσία ζητεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να αποδείξουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και να δημοσιεύσουν κατάλογο μέτρων που επέτρεψαν να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας.

Η επιδημία που έχει προκληθεί από ένα ιδιαίτερα ισχυρό στέλεχος του βακτηρίου E.coli έχει προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη, 17 από τους οποίους στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία. Επτά άνθρωποι στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία έχουν νοσήσει, ενώ υποψίες υπάρχουν και τρεις πολίτες στις ΗΠΑ που επίσης είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία και τώρα νοσηλεύονται με τα συμπτώματα της νόσου.

Το επίκεντρο του προβλήματος παραμένει η Γερμανία όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ενώ συνολικά στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 1.500.

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς όπως έγινε γνωστό, το στέλεχος του θανατηφόρου E.coli είναι νέος τύπος βακτηρίου που δεν έχει απομονωθεί από ασθενείς ποτέ στο παρελθόν.
ta nea