e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ένα βήμα πίσω κάνει η Γερμανία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Προς άρση του αδιεξόδου


Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να κάνει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων που θα επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών τίτλων κατά επτά χρόνια, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ συναινεί στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Σϋμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο, που επικαλούνται οι Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το «επείγον» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών δεν υφίσταται πλέον, καθώς το ΔΝΤ έδειξε ότι είναι έτοιμο να εγκρίνει τηην εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα παράσχει την προβλεπόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.

Μοναδική προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης είναι η διακομματική συναίνεση για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα την χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συμφωνία ίσως κλείσει μετά τη Σύνοδο.

Η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ, αναμένεται έως τις 11 Ιουλίου, είπε την Τετάρτη ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος. «Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συμφωνηθεί έως τις 11 Ιουλίου το αργότερο, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για τελευταία φορά πριν από τις διακοπές», ανέφερε.

Ερωτηθείς την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, για το αν ο Β. Σόιμπλε επιμένει ακόμα στην ιδέα της ανταλλαγής ομολόγων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας μόνο ότι το Βερολίνο θέλει μία «αξιοσημείωτη» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η υλοποίηση της γερμανικής πρότασης για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά επτά έτη θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Κομισιόν, Γαλλία και ΕΚΤ υποστηρίζουν μία «ηπιότερη» μορφή αναδιάρθρωσης, με την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους., δηλαδή την εθελοντική συμφωνία των πιστωτών να αγοράσουν νέα ομολόγα όταν λήξουν αυτά που έχουν στην κατοχή τους.
ta nea