e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Όταν η λιτότητα αποτυγχάνει"

Για την οικονομική κρίση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «μίλησε» μέσα από το άρθρο του με τίτλο «Όταν η λιτότητα αποτυγχάνει»- στους New York Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριφέρεται σαν να είναι αποφασισμένη να προκαλέσει οικονομική κρίση». Έτσι εκλαμβάνει ο Krugman την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ «παρά τη δεινή κατάσταση πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών», σχολιάζοντας ότι την ίδια στιγμή η Γερμανία επιλέγει μια σκληρή γραμμή απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βοήθειας προς τις προβληματικές χώρες, ακόμα κι αν ένα πρόγραμμα βοήθειας λειτουργούσε ως ασπίδα για τις γερμανικές τράπεζες.


Ο Krugman εκφράζει αμφιβολίες για το αν οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Και σχολιάζει ότι η προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση ήπιας αναδιάρθρωσης, ισοδυναμεί με δήλωση πως αν η Ελλάδα ζητήσει μέτρα ανακούφισης του χρέους, τότε η ΕΚΤ θα σταματούσε την τροφοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Αν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, η χώρα πιθανότατα θα αναγκαζόταν σε έξοδο από το ευρώ», σχολιάζει ο ίδιος, πυροδοτώντας φαινόμενα ντόμινο στην Ευρώπη.

«Είναι εύκολο να δει κάποιος πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οικονομικά ντόμινο κατά μήκος της Ευρώπης. Τι σκέφτεται, λοιπόν, η ΕΚΤ;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο Krugman, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τη διάψευση των οραματισμών της.
dealnews.gr