e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΝΤ: Ξεκίνησε επίσημα η κούρσα διαδοχής

Από σήμερα έχουν τη δυνατότητα, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν έως τις 10 Ιουνίου και η απόφαση θα ληφθεί έως τις 30 του ίδιου μήνα.

Το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ αποτελείται από εκπροσώπους 24 χωρών και ομάδων χωρών και υπάρχει δέσμευση ότι η επιλογή θα γίνει με ανοικτή, διαφανή διαδικασία. Αρχικά, το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ θα επιδιώξει «μέσω συναίνεσης» ήελλείψει αυτής μέσω ψηφοφορίας, να περιορίσει στους τρεις τους υποψήφιους για τη θέση.

Οι δύο ή οι τρεις τελικοί υποψήφιοι θα παρουσιασθούν στην Ουάσινγκτον.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά της, όμως τιςτελευταίες ημέρες εμφανίζεται ως η επικρατέστερη υποψήφια της Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς έσπασε την ευρωπαϊκήομοφωνία , δηλώνοντας ότι «φυσικά ενδιαφέρεται για τη θέση», παρουσιάζοντας ωςεπιχειρήματα υπέρ του στην εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών εδώ και 12χρόνια και τη θητεία του στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή. Ο βέλγος υπουργός κατήγγειλε την αλαζονεία της Γαλλίας να επιμένει στηδιατήρηση της γενικής διεύθυνσης του ΔΝΤ μετά τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Εκτός Ευρώπης υπάρχουν φωνές που συνηγορούν υπέρ ενός γενικού διευθυντήτου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα προέρχεται από τις αναδυόμενεςοικονομίες.

Η Μαλαισία τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός επικεφαλής που θα προέρχεται απόαναπτυσσόμενη χώρα. Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να παρουσιάσειτην υποψηφιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας ΑγκουστίνΚάρστενς.

Η κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση εκτός των βαλτικώνχωρών και της Γεωργίας) πρότεινε την υποψηφιότητα του διοικητή της ΚεντρικήςΤράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο, ενώ γίνεται λόγος για υποψηφίουςπου είναι πιθανόν να παρουσιασθούν από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
ta nea