e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

"Η χώρα θα διαψεύσει τα Κασσάνδρες"

Η χώρα θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι αδύναμοι και ανεπαρκείς δημοσιονομικοί θεσμοί στη χώρα μας είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης που διανύουμε σήμερα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίου, ο πρόεδρος της ΕΤΕ ανέφερε ότι επιμέρους αιτίες της κρίσης απετέλεσαν μεταξύ άλλων το ξεπερασμένο σύστημα σύνταξης και εκτέλεσης προϋπολογισμού, η έλλειψη διαφάνειας στον κρατικό προϋπολογισμό και απουσία μηχανισμών ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και στην απουσία μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, οι όποιοι έλεγχοι δαπανών είναι έλεγχοι νομιμότητας και μόνο και δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, τα πληροφοριακά συστήματα παρακολούθησης εκτέλεσης των δαπανών είναι ακόμη πρωτόγονα.

Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένος και πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν ασκεί κανένα ουσιαστικό ρόλο στην εκτέλεση του και η φορολογική διοίκηση λειτουργεί με πρότυπα οργάνωσης που είναι ξεπερασμένα και η φοροδιαφυγή είναι ενδημικό φαινόμενο, ενώ το σύστημα φορολογικών ελέγχων είναι τέτοιο που δημιουργεί κίνητρα για φοροδιαφυγή και διαφθορά.

«Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλά, πολύ περισσότερα από ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του δημοσιονομικού μας συστήματος», αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «το δυστύχημα στον τόπο μας είναι ότι ακόμη και οι πιο εύλογες και γενικότερα αποδεκτές θεσμικές αλλαγές γίνονται πεδία έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αντί να είναι πεδία σύγκλισης απόψεων και θέσεων».


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ράπανος εκτίμησε ότι «στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, και πιστεύοντας ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που δεν περιμένουν την άνωθεν ή την έξωθεν σωτηρία θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και η πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει».
dealnews.gr