e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κανένας λόγος ανησυχίας για τρόφιμα από την Ιαπωνία

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα σχετικά με εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει και προειδοποιεί για επικίνδυνα τρόφιμα.«Εισάγουμε από την Ιαπωνία κυρίως ψαρικά, όπως ο τόνος και διάφορες σάλτσες. Υπάρχει όμως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το οποίο σημαίνει ότι αν σε μια χώρα της Ε.Ε, όπως π.χ. η Ολλανδία μπουν είτε ζωοτροφές είτε αγροτικά προϊόντα μολυσμένα με ραδιενέργεια, θα το εντοπίσουν οι ολλανδικές αρχές και μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα ενημερώσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.



«Για συσκευές όπως αυτοκίνητα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη, καλά θα κάνουν οι παραλήπτες αν αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από τα σημεία εισόδου, να τα παρακολουθήσουν οι ίδιοι, να τους κάνουν ένα πλύσιμο με γάντια και στη συνέχεια να απομακρύνουν τόσο τα γάντια όσο και το υλικό πλυσίματος», τονίζει ο κ. Κατσαρός.

Στη χώρα μας από τις 14 Μαρτίου, οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα κυρίως αλιεύματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου.

Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την Ιαπωνία και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» για έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ