e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νέο είδος άλμπατρος αναγνωρίστηκε σε απομονωμένη αποικία

Πουλιά σε κίνδυνο


Τα άλμπατρος που φωλιάζουν στη Νήσο Άμστερνταμ του Ινδικού Ωκεανού δεν ανήκουν στο ίδιο είδος με το περιπλανώμενο άλμπατρος, δείχνουν οι γενετικές αναλύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το άλμπατρος του Άμστερνταμ είναι το σπανιότερο είδος της οικογένειάς του και αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Τα άλμπατρος είναι μεγάλα πτηνά της οικογένειας Diomedeidae, η οποία παίρνει το όνομά της από τον μύθο για τον βασιλιά Διομήδη: οι φίλοι του μεταμορφώθηκαν σε πουλιά από τη θεά Αθηνά.

Εδώ και δεκαετίες, οι βιολόγοι διαφωνούν για το πόσα είδη άλμπατρος υπάρχουν. Η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), o φορέας που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναγνωρίζει σήμερα 21 είδη, από τα οποία τα 19 απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα άλμπατρος της απομονωμένης Νήσου Άμστερνταμ στο νότιο Ινδικό καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 1983. Έκτοτε, οι επιστήμονες διαφωνούσαν για το κατά πόσο τα πουλιά αυτά αποτελούν νέο είδος, ή αν απλώς είναι υποείδος του γιγάντιου περιπλανώμενου άλμπατρος (Diomedea exulans).

Τώρα, ορνιθολόγοι του Πανεπιστημίου του Λέθμπριτζ στον Καναδά διαπιστώνουν ότι ο πληθυσμός του Άμστερνταμ παρουσιάζει σημαντικές γενετικές διαφορές από το περιπλανώμενο άλμπατρος.

Αυτό σημαίνει ότι το άλμπατρος του Άμστερνταμ πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό είδος με την ονομασία Diomedea amsterdamensis.

Τα δύο είδη πρέπει να διαχωρίστηκαν πριν από 265.000 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Avian Biology.

Ο προγονικός πληθυσμός πιθανότατα χωρίστηκε σε δύο είδη λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης: τα άλμπατρος του Άμστερνταμ φωλιάζουν αποκλειστικά στο ομώνυμο νησί και παραμένουν στο ίδιο ζευγάρι όλη τους τη ζωή.

Μόλις 170 άτομα φωλιάζουν στο νησί την αναπαραγωγική περίοδο, αναφέρει το BBC.

Μορφολογικά, το άλμπατρος του Άμστερνταμ παρουσιάζει μικρές διαφορές στο ράμφος, ενώ συχνά έχει καφετί πούπουλα, αντί για άσπρα. Το στομάχι του, επίσης, παράγει ένα ελαιώδες έκκριμα που δεν απαντάται σε άλλα άλμπατρος.

Με βάρος μέχρι οκτώ κιλά, το άλμπατρος του Άμστερνταμ είναι ελάχιστα μικρότερο σε μέγεθός από το περιπλανώμενο άλμπατρος.

Έχει πάντως το ίδιο άνοιγμα φτερών, το οποίο φτάνει τα 3,5 μέτρα και ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο πτηνό.
ta nea