e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσιονομικοί κανόνες και οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο του Ecofin

Στο προσκήνιο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους


Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής (24-25 Μαρτίου 2011) θα απασχολήσει σήμερα, Τρίτη, τις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup για διπλασιασμό των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism ESM) στα 500 δισ. ευρώ οι υπουργοί Οικονομικών των «27» κρατών μελών θα εξετάσουν σήμερα ζητήματα σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τη σύσφιγξη της οικονομικής διακυβέρνησης και τη φορολογική συνεργασία.


Ειδικότερα, το Ecofin θα εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή θα προετοιμάσει το έδαφος για τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο Ecofin του Μαρτίου, το οποίο προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας γενικού προσανατολισμού επί των προτάσεων.

Ακόμη, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές κατευθύνσεις και η κατάρτιση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης και των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων. Εκ νέου θα τονισθεί πως για όλα τα κράτη μέλη -και κυρίως για την Ελλάδα- προέχει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, με την ανακοίνωση και την εφαρμογή αξιόπιστων και λεπτομερών σχεδίων εξυγίανσης, τα οποία απαιτούν στις περισσότερες περιπτώσεις ετήσιες διαρθρωτικές δημοσιονομικές προσαρμογές μεγαλύτερες από το 0,5% του ΑΕΠ.

Θα τονισθεί πως η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση βιώσιμων και κατάλληλων συνταξιοδοτικών συστημάτων, κυρίως με την αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης και με καλύτερη ευθυγράμμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης και των συνταξιοδοτικών παροχών με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής.

Επίσης, το σημερινό Ecofin θα αξιολογήσει τις δράσεις που ανέλαβαν η Βουλγαρία, η Δανία, η Κύπρος και η Φινλανδία, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, θα εξετασθεί η τροποποίηση της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων, η οποία στοχεύει στη μείωση της φοροαποφυγής - να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων που συνήθως διοχετεύονται μέσω επενδυτικών εργαλείων που δεν φορολογούνται - και θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα της σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της απάτης και την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.

ta nea