e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Ξένο δάκτυλο» υποψιάζεται η Ρωσία για την απώλεια στρατιωτικού δορυφόρου


Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές


Ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2, σχεδιασμένος να δίνει με ακρίβεια τις συντεταγμένες στόχων στο έδαφος, είναι πιθανό να βγήκε εκτός πορείας κατά την εκτόξευση λόγω σαμποτάζ με ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, δηλώνουν πηγές του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.Όπως αναφέρει το AFP, ρωσικά μέσα εκτιμούσαν ότι ο Geo-IK-2 ήταν εργαλείο ζωτικής σημασίας, προκειμένου η Ρωσία να μπορεί να καθοδηγεί τους στρατιωτικούς πυραύλους της από το Διάστημα όπως κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.



Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου, και λίγο αργότερα η επαφή με το έδαφος χάθηκε. Ο Geo-IK-2 τελικά επανεμφανίστηκε, βρισκόταν όμως σε λανθασμένη τροχιά που τον εμποδίζει να εκτελέσει την αποστολή του.


Η επίσημη έκθεση για τα αίτια της αποτυχίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, όμως, αξιωματούχος του διαστημικού προγράμματος δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Interfax ότι υπάρχουν υποψίες για σαμποτάζ από ξένη δύναμη.

«Η πιθανή αιτία ενδέχεται να περιλαμβάνει ηλεκτρομαγνητική εισβολή σε αυτόματα συστήματα ελέγχου» δήλωσε η πηγή.

Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που εξέτρεψε τον πύραυλο από την πορεία του θα μπορούσε να είχε προέλθει «από την ξηρά, τη θάλασσα, ή από εναέριο ή διαστημικό όχημα» είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι η αστοχία μπορεί να προκλήθηκε από άλλα αίτια, όπως λανθασμένο προγραμματισμό του συστήματος καθοδήγησης.

Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία στρέφονται οι υποψίες, σύμφωνα πάντως με το AFP η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για «στρατιωτικοποίηση» του Διαστήματος.

Ο πυραυλοφορέας με τον οποίο εκτοξεύτηκε ο Geo-IK-2 φαίνεται ότι αστόχησε επειδή ένας από τους προωθητικούς πυραύλους άλλαξε ξαφνικά πορεία. Τις υποψίες για σαμποτάζ ενισχύει η διαπίστωση ότι αυτό συνέβη μετά την πρώτη πυροδότηση του ανώτερου σταδίου, όταν η επικοινωνία με το έδαφος είχε διακοπεί.

Η απώλεια του Geo-IK-2 ήταν η δεύτερη σημαντική αποτυχία των ρωσικών διαστημικών επιχειρήσεων σε διάστημα λίγων εβδομάδων: στις αρχές Δεκεμβρίου, πύραυλος που μετέφερε τρεις δορυφόρους για το Glonass, το ρωσικό αντίστοιχο του αμερικανικού GPS, βγήκε εκτός πορείας και συνετρίβη στον Ειρηνικό.

Όταν διαπιστώθηκε ότι το ατύχημα προκλήθηκε από λανθασμένο υπολογισμό των καυσίμων, ο οποίος έκανε τον πύραυλο υπερβολικά βαρύ για να φτάσει σε τροχιά, ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντβέντεφ «καρατόμησε» δύο ανώτατους αξιωματούχους.
 
ta nea