e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Moody΄s: Γιατί διαφωνούν CDS με αξιολογίσεις

Ο μέσος όρος των Credit Default Swap (CDS) των ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλά, κοντινός με spreads τραπεζών των οποίων η αξιολόγηση είναι 10-12 βαθμίδες χαμηλότερη από το μέσο όρο των αξιολογήσεων για τις τράπεζες της Moody's, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης. Πως όμως μπορεί να εξηγηθεί η τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των CDS και των αξιολογήσεων;


Σύμφωνα με τη Moody's, ο πρώτος λόγος είναι η αντίληψη της αγοράς για τον πιστωτικό κίνδυνο κάθε οικονομικής οντότητας. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η αντίληψη αυτή θα είναι πολύ πιο αρνητική από την εικόνα που οι αξιολογήσεις της Moody's δίνουν.

Δεύτερον, πολλοί επενδυτές και διαχειριστές κινδύνου θα επιλέξουν να αγοράσουν την ασφάλεια των CDS για να μειώσουν το βαθμό της έκθεσης τους. Τέτοιες κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου συχνά αυξάνονται παράλληλα με τη γενικότερη αντίληψη του ρίσκου. Αυτό θα οδηγούσε επίσης σε διεύρυνση των spreads και ως εκ τούτου τις σχετικές με τα CDS αξιολογήσεις σε μείωση.


Ο τρίτος παράγοντας είναι το «tail risk», δηλαδή ο κίνδυνος απρόσμενων μακροοικονομικών εξελίξεων. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα συναλλαγών στην αγορά εμπεριέχουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο ενός ιδιαίτερα αρνητικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα τη χρεοκοπία ενός κράτους της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης.

Τέλος η Moody's εκτιμά ότι αυτοί οι τεχνικοί παράγοντες σημαίνουν ότι τα επίπεδα των CDS υπερτιμούν το ρίσκο των πορτογαλικών ισπανικών τραπεζών όπως επίσης και των κρατών.

Πηγή: Capital.gr