e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μάρτιο η τμηματική καταβολή ΦΠΑ των επιχειρήσεων Προτεινόμενο

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου και θα προσδιορίζει τον τρόπο συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ με άλλες υποχρεώσεις των φορολογουμένων.Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει εκ νέου τις διατάξεις του Ν. 3814/2010, ο οποίος προέβλεπε την δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, αποσυνδέοντας ουσιαστικά τον χρόνο υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Έτσι, θα επιτρέπεται η υποβολή της δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή μέρους του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις.


Το συγκεκριμένο μέτρο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου, προβλέπεται ότι θα δώσει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να διατηρήσουν μέρος της ρευστότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει την φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων το ΦΠΑ που θα είσπραξη κάτι που σήμερα δεν είναι γνωστό.


Παράλληλα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να προσδιοριστεί ο τρόπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Όπως έχει πάντως ξεκαθαρισθεί η όποια διάταξη περί συμψηφισμού θα περιοριστεί στο πεδίο του ΦΠΑ και δεν θα τεθεί θέμα συνολικού συμψηφισμού.

dealnews.gr