e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ING IM: Contrarian επενδύσεις για το 2011

Η αρχή του 2011, βρίσκει τις προσδοκίες των επενδυτών να έχουν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με εκείνες στις αρχές του 2010: οι μετοχές αποτελούν την κορυφαία επιλογή, ενώ τα κρατικά ομόλογα θα αποφέρουν, στην καλύτερη περίπτωση, όχι ιδιαίτερα συναρπαστικές αποδόσεις. Πέρυσι, η παραπάνω θέση αποδείχθηκε σωστή, ακόμη κι αν οι περισσότεροι επενδυτές έπρεπε να περιμένουν μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2010, για να ευοδωθούν οι προσδοκίες τους. Αντιθέτως, οι contrarian επενδυτές δεν είχαν καλά αποτελέσματα. Αυτό θα αλλάξει το 2011;


Αυτή τη στιγμή ο επενδυτικός ουρανός φαίνεται καθαρός. Η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη στον αναπτυγμένο κόσμο αιφνιδιάζουν ευχάριστα τις αγορές. Ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα μόνο σε μερικές ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές και φαίνεται να αντιμετωπίζεται επαρκώς από τις επιμέρους οικονομικές αρχές.


Τα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, μπορεί να μειώσουν προσωρινά την ελκυστικότητα ορισμένων αναδυόμενων αγορών για τους μετοχικούς επενδυτές, αλλά το γεγονός αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από μία στροφή προς ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές.


Άλλωστε, το τυπογραφείο εξακολουθεί να δουλεύει στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά και στην Ευρώπη, η ανάκαμψη της εξόχως σημαντικής γερμανικής οικονομίας προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους πιο αισιόδοξους. Συνεπώς, είναι εύλογη η ομοφωνία ως προς τις θετικές προσδοκίες για τις μετοχικές αγορές.

Ωστόσο, ο αντίλογος θα επισημάνει το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο έτος της ανάκαμψης, ο κίνδυνος δυσάρεστων εκπλήξεων από την πλευρά της εταιρικής κερδοφορίας αυξάνεται. Θα τονισθούν επίσης οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές, η έλλειψη ανάκαμψης στους τομείς της απασχόλησης και της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, και βέβαια η συνεχιζόμενη κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη. Κατά την άποψή μας, αυτά είναι πράγματι βάσιμοι λόγοι να αναμένεται μεταβλητότητα, αλλά δεν τεκμηριώνουν τις αρνητικές προσδοκίες ως προς τις μετοχές!

Άλλωστε, το θέμα του πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζεται, ενώ η ανάκαμψη εν μέσω ανεργίας στις ΗΠΑ, ευνοεί τη διατήρηση της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η κρίση στην Ευρωζώνη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη στη σημερινή της μορφή.


Απλούστατα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεδομένων των τεράστιων αλληλεξαρτήσεων των επιμέρους οικονομιών.

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης είναι πιθανό να διασφαλίσουν ότι περαιτέρω κερδοσκοπικές επιθέσεις θα αποθαρρύνονται.


Οποιαδήποτε λύση στη κρίση της ζώνης του Ευρώ θα απαιτήσει πρόσθετη μεταφορά χρηματικών πόρων από τον βορρά προς τον νότο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μία μεγάλη αύξηση του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Στήριξης (Financial Stability Facility) σε επίπεδα άνω των € 1000 δις, έστω και αν μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να δημιουργήσει υποψίες ότι "υπάρχουν περισσότεροι σκελετοί κρυμμένοι στην ντουλάπα".

Μια άλλη δυνατότητα είναι η σε μεγάλη κλίμακα έκδοση ευρωομολόγων, γεγονός που θα μείωνε το κόστος δανεισμού για το νότο, αλλά θα το αύξανε κάπως για το βορρά. Οι δύο αυτές επιλογές είναι πειστικές απαντήσεις στην κρίση της Ευρωζώνης, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να κερδίζει χρόνο.

Από αυτό το πρίσμα, μία περαιτέρω επέκταση της απεριόριστης παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα και η αγορά περισσότερων ομολόγων είναι πολύ πιθανά σενάρια.


Επί του παρόντος, δεν πιστεύουμε ότι έχει νόημα για τους επενδυτές να ακολουθούν μία contrarian στάση, ρευστοποιώντας μετοχές και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει αργότερα μέσα στο 2011. Με την πάροδο του έτους, ο κίνδυνος για απογοητεύσεις όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθεί και η επεκτατική οικονομική πολιτική θα περιορισθεί.

Αποτελεί ερώτημα κατά πόσο η ποσοτική επέκταση (εκτύπωση χρήματος) στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούλιο. Επίσης, αποτελεί ερώτημα εάν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η πρώτη που θα αυξήσει τα επιτόκια, πιθανώς από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ίσως το πρώτο εξάμηνο να είναι πιο επικερδές από το δεύτερο.

dealnews.gr