e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μειώσεις αποδοχών έως 35% από ατομικές συμβάσεις εργασίας

Τη ραγδαία αύξηση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης και τη μείωση αποδοχών µε ατοµικές συµβάσεις καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.




Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ροµπόλης, οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας παίρνουν µορφή χιονοστιβάδας και επισκιάζουν ακόµη και τις νεοσύστατες επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που εφαρµόζουν ήδη τις ατοµικές συµβάσεις µε µείωση µισθών, ενώ και άλλες επιχειρήσεις ετοιµάζονται να εφαρµόσουν τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις.

Οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθµού των επιχειρησιακών και εργοστασιακών σωµατείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα διευκολύνει εκ των προτέρων την υπογραφή επιχειρησιακών συµβάσεων.

Στο νομό Σερρών σηµειώνονται µειώσεις µισθών ακόµη και έως 35%, χωρίς επιχειρησιακές, αλλά µε ατοµικές συµβάσεις, ενώ όπως τονίζουν συνδικαλιστές, περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νοµού κατάφεραν µέσω εκβιαστικών διληµµάτων να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, µε τις µισές εξ αυτών να επιλέγουν την οδό της µετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε µερική.

Υπό την απειλή της απόλυσης οι εργαζόµενοι δεν συγκρότησαν επιχειρησιακά / εργοστασιακά σωµατεία και πλέον η µοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οι κλαδικές συµβάσεις. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρέπει να υπάρξει θεσµική θωράκιση των νόµιµων εργαζοµένων και πάταξη της µαύρης εργασίας, µε κατάθεση της µισθοδοσίας τους µέσω επιταγής ή τραπεζικού λογαριασµού.

Την ίδια στιγμή, στα 9 δισ. ευρώ εκτιµάται από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η µαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστηµα το 2011 από τις µειώσεις µισθών - εισφορών και την αύξηση της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας αποστερεί το σύστηµα κοινωνικής προστασίας από πόρους της τάξης άνω των 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το ασφαλιστικό σύστηµα αναµένεται να απολέσει το 2011 περίπου 1 δισ. ευρώ από τη µείωση των µισθών. Και αυτό γιατί ένα εκατοµµύριο εργαζόµενοι απειλούνται µε µείωση µισθών κατά 20% µέσω των επιχειρησιακών συµβάσεων (εκτιµάται ότι οι ετήσιες απώλειες του συστήµατος για κάθε εργαζόµενο θα είναι της τάξης των 1.000 ευρώ).


Τέλος, το σχέδιο για µείωση των εισφορών στους συνεπείς εργοδότες θα συρρικνώσει ακόµη περισσότερο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταµείων.




dealnews.gr




Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η εφαρµογή των ειδικών επιχειρησιακών συµβάσεων µε τις µειώσεις µισθών εκτιµάται ότι θα είναι η χαριστική βολή στην αγορά εργασίας.