e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ecofin: Πρόταση μείωσης επιτοκίων δανείων διάσωσης Προτεινόμενο

Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων - που χορηγούνται από την ΕΕ στις χώρες-μέλη που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές - είναι πιθανό να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Μπλούμπεργκ. Το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εξετάζουν το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων διάσωσης σε αντάλλαγμα νέων εγγυήσεων για τον περιορισμό του κρατικού χρέους, ως μέρος του σχεδίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης θεωρείται απαραίτητη από οικονομολόγους, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας για τη Δυτική Ευρώπη της επενδυτικής εταιρίας JP Morgan κ. Ντέιβιντ Μακί θεωρεί ότι το επιτόκιο για το δάνειο ύψους 85 δις. ευρώ προς την Ιρλανδία (από πόρους της ΕΕ και του ΔΝΤ) πρέπει να μειωθεί περίπου στο μισό - συγκεκριμένα στο 3,3% από το επίπεδο του 5,8%. "Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης (σ.σ.: 2,5 εκατοστιαίες μονάδες)", είπε ο κ. Μακί, προσθέτοντας: "Αν θέλετε έξοδο από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, αυτό δεν θα γίνει με τα τρέχοντα επιτόκια.


Το κόστος δανεισμού έχει κρίσιμη σημασία, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μέτρια για κάποιο χρόνο, λόγω της έκτασης του δημοσιονομικού σφιξίματος που απαιτείται". Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της τράπεζας Barclays κ. Τζούλιαν Κάλοου πιστεύει ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες. "Θα ήταν εύλογο να μειωθεί το τρέχον κόστος δανεισμού κατά περίπου 200 μονάδες βάσης έως 300 μονάδες βάσης, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πρόσθετη έμμεση χρηματοδοτική στήριξη", σημείωσε ο κ. Κάλοου σε έκθεσή του στις 10 Ιανουαρίου.

Οι κ.κ. Μακί και Κάλοου λένε ότι θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο και για το δάνειο ύψους 110 δις. ευρώ της Ελλάδας από τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 5% για το τμήμα που αφορά τον ευρωπαϊκό δανεισμό. "Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός δημοσιονομικού σφιξίματος σε όλη την περιφέρεια (σ.σ.: της Ευρωζώνης) και μία παρατεταμένη περίοδος επιδοτούμενου κόστους δανεισμού για να διασφαλιστεί ότι ο όγκος της δημοσιονομικής προσαρμογής πηγαίνει για τη βελτίωση της δυναμικής του χρέους και όχι για υψηλότερες δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους", αναφέρει ο κ. Μακί σε έκθεσή του στις 7 Ιανουαρίου.

dealnews.gr