e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κερδισμένοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με διαδοχική ασφάλιση

Συντάξεις αυξημένες κατά 5% θα πάρουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2011 με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, αφού αλλάζει το ισχύον πλαίσιο. Κερδισμένοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κατά κύριο λόγο όσοι ασφαλισμένοι ξεκίνησαν από Ταμεία μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ) και στη συνέχεια «πέρασαν» στους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, στο Δημόσιο ή στα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες).Η αύξηση των συντάξεων κατά μέσο όρο είναι 5%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το τελικό ποσό είναι αυξημένο έως και 10%.Οσοι ασφαλισμένοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος καθώς παίρνουν συντάξεις έως και 30% χαμηλότερη από αυτή που θα έπαιρναν εάν είχαν μόνο έναν ασφαλιστικό φορέα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κοινωνική ασφάλιση τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό της σύνταξης θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει πολλά έτη ασφάλισης και έχουν υψηλές αποδοχές. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορά στο τελικό ποσό της σύνταξης για:


Οσους παίρνουν τα κατώτερα όρια.

Οσους είχαν αρχικά ασφαλιστεί σε Ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια «πέρασαν» σε Ταμεία μισθωτών.

Μάλιστα, με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται ευκολότερη η έκδοση της σύνταξης από το τελευταίο Ταμείο για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου (καθώς απαιτούνται λιγότερες προϋποθέσεις).


Δύο επιλογές έχουν όσοι υπάγονται σε Ταμεία όπου προβλέπονται διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να είναι προσεκτικοί για το πότε ακριβώς θα... ανοίξουν την πόρτα εξόδου, με δεδομένο ότι από την τρέχουσα χρονιά το «πέναλτι» για την πρόωρη αποχώρηση πάει στο 6% (από το 3% που είναι σήμερα).


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να έχουν περικοπή της σύνταξης, σε περίπτωση που πάρουν ταυτόχρονα τη σύνταξη από όλα τα Ταμεία.

Συγκεκριμένα, σε όσες περιπτώσεις το όριο ηλικίας είναι διαφορετικό στα Ταμεία, ο ασφαλισμένος έχει τις εξής επιλογές:



- Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο Ταμείο όπου έχει «πιάσει» το όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση του ορίου και στον άλλον φορέα για να πάρει σύνταξη χωρίς καμία μείωση.


- Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη από όλα τα Ταμεία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει πέναλτι 6% στο ποσό της σύνταξης σε όποιο Ταμείο δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας.

Το πέναλτι επιβάλλεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 55ου έτους για τις γυναίκες και του 60ού έτους για τους άντρες. Για τους ασφαλισμένους από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για τους άντρες και τις γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της.

dealnews.gr