Η Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζουν αναλυτές, οφείλει να μελετήσει το ενδεχόμενο να μειώσουν το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας, που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, για να αντλήσει 85 δισ. ευρώ, αλλά και της Ελλάδας, η οποία είχε νωρίτερα συμφωνήσει την τριπλή χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με 110 δισ. ευρώ.Το θέμα μείωσης των επιτοκίων 5,8%, που πληρώνει η Ιρλανδία και 5% που πληρώνει η Ελλάδα (επίπεδα δανεισμού που αναγνωρίζονται εμμέσως πλην σαφώς ως ληστρικά), ίσως συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Οπως αναφέρει τηλεγράφημα του Bloomberg, «οικονομικοί αναλυτές συνιστούν τη μείωση κατά 50% του επιτοκίου που καταβάλλει η Ιρλανδία για τα κονδύλια που αντλεί από το Ταμείο των 440 δισ. ευρώ», το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας δηλαδή. Στους αναλυτές περιλαμβάνεται ο Ντέιβιντ Μακί της JPMorgan Chase, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ περίπου ή κατά 250 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας για να μπορέσει η χώρα να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JPMorgan Chase, το επιτόκιο της Ιρλανδίας θα πρέπει να μειωθεί δηλαδή στο 3,2% για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της, «δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιρλανδικής οικονομίας αναμένεται να φθάσει στην καλύτερη περίπτωση στο 1% εφέτος και στο 2% το 2012».
Ο Μακί δεν αναφέρει ρητώς πόσες μονάδες βάσης θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από την τρόικα για να γίνει υποφερτός ο δανεισμός, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται βυθισμένη βαθιά στο τέλμα της ύφεσης και η ίδια η ΕΕ δεν προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης πριν από το 2013. Όμως, ο συνάδελφός του, Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital, που επίσης μιλά στο Bloomberg, θεωρεί ότι «είναι λογική μια μείωση του κόστους δανεισμού κατά 200 έως 300 μονάδες βάσης, ώστε να χορηγηθεί μια επιπλέον έμμεση οικονομική αρωγή».
Ο Τζόναθαν Στερνς, που υπογράφει το τηλεγράφημα του Bloomberg, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει την υπόσχεση των εταίρων της για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους της, μέσω της σύνδεσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων με τον χρόνο ωρίμανσης των ιρλανδικών. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο σύνδεσης αποπληρωμής της βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα με τον χρόνο αποπληρωμής της βοήθειας που έλαβε η Ιρλανδία θα αποτελέσει ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές», δήλωσε άλλωστε χθες σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας της Κομισιόν.
«Εκείνο που απαιτείται είναι ένας συνδυασμός σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή περιφέρεια για να περιοριστούν τα πρωτογενή ελλείμματα, μια παράταση της περιόδου αποπληρωμής της έκτακτης αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών και ταυτόχρονα μια επιδότηση του κόστους αποπληρωμής... Ετσι, αντί να αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, θα βελτιώνεται η δυναμική αποπληρωμής του χρέους», συνόψισε ο Ντέιβιντ Μακί της JPMorgan Chase.
ta nea